LED aydınlatma ürünleri evlerde ve iş yerlerinde en çok tercih edilen aydınlatma sistemlerinden biri haline geldi. Şeritli led aydınlatmalar enerji tasarrufu sağlaması ve kullanım kolaylığı ile ön plana çıkıyor. Bu ürünler estetik anlamda da eşsiz bir görüntü sergiliyor ve dekoratif anlamda sıklıkla tercih edilen ürün çeşitlerinden biri oluyor. Şerit led aydınlatma sistemlerinin güvenli ve verimli bir şekilde kullanılabilmesi için güç kaynağının doğru şekilde tercih edilmesi gerekir.
Trafonun yani güç kaynağının hatalı seçilmesi şerit LED sistemlerinin arızalanmasına neden olabilir ya da sistemin çalışmasını engelleyebilir. Peki, şerit LED trafosu hesaplaması nasıl yapılır? Bu sorunun yanıtını aktarmadan önce trafonun neden gerekli olduğu sorusuna kısaca yanıt verelim.
Şerit LED sistemler şehirdeki şebeke elektriği ile çalışamazlar. 220V olan şehir elektriğinin şerit LED sistemlere uygun voltaja gelmesi gerekir. Çünkü bu LED sistemler sadece 12V ya da 24V gibi düşük voltajlarla çalışan aydınlatma ürünlerdir. Trafolar ise bu aydınlatma sistemlerinin ihtiyaç duyduğu doğru akımı sağlar. Aydınlatma sistemlerinin sorunsuz bir şekilde çalışmasının yanı sıra kullanım ömrünün uzun olması içinde mutlaka trafo kullanımı tercih edilmelidir.
Şerit LED güç tüketimi hesaplamasında öncelikle şerit LED'lerin W cinsinden güç tüketiminin öğrenilmesi gereklidir. LED sistemlerin ambalajlarında ya da ürünleri satın aldığınız platformdaki açıklama kısmında bu bilgi bulunur. Kimi zaman bu bilgi metre başına güç tüketimi şeklinde de yazabilir. 1 metresi 12W enerji tüketen bir şerit LED sistemini 5 metre olarak kullanacaksanız 12W x 5 = 60W şeklinde bir hesaplama yapmalısınız. Yani şerit LED sistemlerinin uzunluğu ve metre başı enerji tüketimi mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Güç tüketimi hesaplamasını yaptıktan sonra sistemin güvenli çalışması için daha yüksek değerde bir kapasiteye yönelmeniz de gerekir.
Güç kaynağının çalışacağı yükün en az %20 fazlasını karşılayabilecek kapasitede bir trafo modelini seçmenizi öneririz. Bu %20'lik payı ise güvenlik payı olarak düşünebilirsiniz. Böylelikle olası bir akım dalgalanmasında aşırı yükten kaynaklı arızaların önüne geçmiş olursunuz. 60W bir şerit LED aydınlatma sistemi kullandığınızı varsayalım. Bu durumda 72W bir trafo seçimi yapmanızı öneririz.
Üzerinde durulması gereken unsurlardan biri de şerit LED sistemlerinin trafolarındaki DC ve AC farkıdır. Şerit LED sistemlerin DC yani doğru akımla çalıştığını bilmeyenler için aktaralım. LED trafolar DC gerilim veren ürünlerdir. Bazı trafolar ise alternatif akım yani AC çıkışlı olabilir. Bu modeller LED sistemleriyle uyumlu olmayabilir ve trafo seçimi yaparken işte bu nedenle AC ve DC farkına mutlaka dikkat etmeniz gerekir. Bu bilgi de genellikle ürünlerin ambalajı üzerinde yazar.
Akılları en çok karıştıran sorulardan biri de kaç metre LED ürün için ne kadar trafoya gerek duyulduğudur. Aslında bu hesaplama sanıldığı kadar zor değildir. Sizlere hesaplamayı nasıl yapacağınızı iki farklı örnekle aktaralım.
Örnek 1
Eğer metre başı 14.4W tüketen bir 12V şerit LED sistemine sahipseniz ve 4 metre kullanacaksanız hesaplamayı şu şekilde yapabilirsiniz:
Toplam tüketim: 14.4W x 4 = 57.6WGüvenlik payı eklenmiş hali: 57.6W x 1.2 = 69.1W
Hesaplamadan anlayabileceğiniz gibi ihtiyacınız olan ürün 70W veya tercihen 100W'lık bir 12V DC trafodur.
Örnek 2
1 metrede 9.6W tüketen bir 24V LED şerit sisteme sahip olduğunuzu varsayarak bir başka hesaplama daha yapalım. Bu ürünü toplamda 10 metre kullanacağınızı varsayalım. Bu durumda hesaplama şu şekilde olmalıdır:
9.6W x 10 = 96W96W x 1.2 = 115.2W
İhtiyacınız olan 120W'lık 24V DC bir trafodur.
Bazı projelerde sadece tek bir şerit LED sistem kullanılmaz. Birden fazla sayıda şerit LED kullanımı söz konusu ise şeritlerin toplam gücünün mutlaka ayrı olarak hesaplanması gerekir. Eğer tüm şeritler aynı trafoya bağlanacak ve bu formda bir sistem oluşturulacaksa şeritlerin güç tüketimleri toplanmalı ve bir de %20 güvenlik payı eklenmelidir. Doğru trafo seçimi, birden fazla sayıda şerit LED sistemin kullanılacağı projelerde önemini adeta ikiye katlar. Çünkü hatalı trafo tercihi, tüm sistemin zarar görmesine yol açabilir.
Bu arada birden fazla şerit LED sistemin kullanılacağı alanlarda kablolamaya da maksimum düzeyde hassasiyet gösterilmesi gerektiğini belirtmeliyiz. Uzun mesafeli olan bağlantılar söz konusu olduğunda voltaj düşüşleri meydana gelebilir, bu kritik unsur da dikkate alınmalıdır ve şeritlerin paralel bağlanmasına özen gösterilmelidir.
Şerit LED sistemler dış mekanda da kullanılabilen ürünlerdir ve bu nedenle IP koruma sınıfı dikkate alınmalıdır. Trafo tercihinde dikkate alınması gereken unsur IP20 koruma sınıfına sahip modellerin sadece iç mekanlarda kullanılabildiğidir. Eğer dış mekanda kullanım için bir trafo seçimi yapacaksanız IP65 veya IP67 koruma sınıfına sahip ürünler arasından tercih yapmayı unutmamalısınız.
Dimmer kullanımı ile şerit LED aydınlatma sistemlerinde ışık seviyesini azaltabilir ya da arttırabilirsiniz. Ancak bu özellikten faydalanmak istiyorsanız dimmer sistemini kullanmanıza olanak tanıyan trafo çeşitlerini seçmeniz gerektiğini unutmayın. Her trafo modelinde bu özellik bulunmayabilir. Dimmer fonksiyonuna uygun trafo çeşitleri tercih edilmediğinde dimmer kullanmanız halinde ışıkta titremeler olacaktır.
Eğer şerit LED aydınlatma ürünlerini ve trafo sistemlerini en uygun fiyatla satın almak isterseniz online sipariş sitemizi ziyaret edin. İndirim fırsatları devam ediyor ve seçtiğiniz ürünler yalnızca 24 saat içerisinde adresinize ulaşıyor.